Home / култУРА / Любомир Левчев: SMS-поезията е възможност поезията да излезе от кризата, в която се намира

Любомир Левчев: SMS-поезията е възможност поезията да излезе от кризата, в която се намира

София, 14 февруари /Даниел Димитров, БТА/
SMS-поезията е една възможност поезията да излезе от кризата, в която се намира в световен мащаб. Това каза пред БТА писателят Любомир Левчев, който за трета поредна година е председател на конкурса „SMS-поезия“, организиран от НДК и „М-тел“.

Според Левчев част от кризата на поезията е в това, че много повече хора искат да пишат, отколкото да четат. Това е като пазара – голямо предлагане, малко търсене, от което следва кризата, смята писателят.  Общо 2850 творби от над 900 автори са изпратени в досегашните две издания на конкурса.

От днес до 14 май ще продължи приемането на текстовете. Голямата награда представлява сребърна брошка във формата на дъбово листо, което е и логото на конкурса. Този елемент присъства и в другите осем награди, също изработени от сребро в още два дизайнерски варианта. По традиция ще бъде издаден сборник с най-доброто от конкурса. 

Петър Чухов е победител в първия конкурс за SMS-поезия. Едно от двете наградени стихотворения на Чухов – „Задушница“, има следното съдържание: „Заварих дъжда и баща ми да си говорят за теб“.

Едвин Сугарев е големият лауреат за 2005 г. Той участва с два текста – „смъртта е вишня/цъфнала е в бяло/ела под бялата й сянка/отдъхни/ и „години вече калафатя лодката/която няма да отплува/нищо/може би пък някой ден/мачтата ще се разлисти“. 

ИНТЕРВЮ С ЛЮБОМИР ЛЕВЧЕВ

– Вашето присъствие на този конкурс за трета поредна година е признание към този тип творчество. Има ли тази поезия признание и популярност сред хората?

Любомир Левчев: Мисля, че има, и това се доказва от огромното участие в конкурса. Освен признание, тя има и нещо друго, което ме кара да идвам на този конкурс – това е моят интерес.
SMS-поезията е една възможност поезията да излезе от известна криза, в която се намира в световен мащаб.

Има два предполагаеми изхода за излизането й от тази непопулярност, в която се е загубила. Единият е връщането на поезията към музиката, където аудиторията става безкрайна. Да не забравяме, че първите, които започнаха да използват стадионите за изкуство, бяха серия луди поети, а не китаристите и рокаджиите. Другият възможен прозорец е тази SMS-поезия, която съчетава в себе си модерното и вечното с абсолютно интимното и широката аудитория.

– Означава ли, че има много брак в днешната поезия?

Л.Л.: Това е въпрос за критици. Част от кризата на поезията е в това, че много повече хора искат да пишат, отколкото да четат. Това е като пазара – голямо предлагане, малко търсене, от което следва кризата.

– Има ли магия в SMS-поезията?

Л.Л.: В SMS-поезията има магия, която се крие в голямата интимност на тази поезия. С нея много бързо стигащ до обекта на своите чувства, това е абсолютната интимност.

С този конкурс се получи втората магия – дълбокото разсекретяване на тази интимност и отварянето й за всички.

Днес, когато някои празнуват Свети Валентин, а други – Трифон Зарезан, е хубаво начало за такъв конкурс. Любовта и виното са двата основни бога на поезията и двигатели на нейното развитие. На това се подчинява и SMS-поезията.

– С много малко думи казваме много ценни неща?

Л.Л.: По принцип поезията се подчинява на закона за краткостта, който се базира на ритъма, а ритъмът не е нещо безконечно. При SMS-поезията, която всъщност е М-tel-поезия, краткостта се налага от това, че все пак си плащаш. М-tel сигурно е за дълга SMS-поезия, защото печели от това, но влюбените – не.

– Хората не пишат само за любов…

Л.Л.: Темите са неизчерпаеми. Все пак, след толкова векове и хилядолетия съществувание на поезията се оказва, че вечните теми наистина са вечни – любовта, смъртта, щастието. Въпреки своята свръхмодерност SMS-поезията си остава вярна на вечните закони. /ДД/ /ЛТ/

About Даниел Димитров

Check Also

Модата е ефимерна, но стилът – непреходен

СОФИЯ,  11.05.2024 13:02  (БТА)  Все по-често използвам думата стил, тъй като изповядвам аксиомата, че модата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!