Home / Uncategorized / Петима от 8-те хиляди членове на Ордена на бардовете, оватите и друидите са българи

Петима от 8-те хиляди членове на Ордена на бардовете, оватите и друидите са българи

София, 19 август /Даниел Димитров, БТА/ Петима от осемте хиляди членове на Ордена на бардовете, оватите и друидите са българи, каза в интервю за БТА вожда на Ордена Филип Кар-Гом. Цветанка Кръстева, която е филолог по образование, е първият български член на Ордена. Това станало преди пет години, след като тя прочела книга на Пако Рабан за силата на келтите. „Много ми допадна идеята за връзката с природата и за целостта на света“, разказа Кръстева.

Орденът на бардовете (келтски странстващи поети и музиканти), оватите и друидите (древнокелтсски жреци) е един от най-големите международни друидски общества, които практикуват и възраждат келтски религиозни практики и обичаи през 21 век.

Филип Кар-Гом живее в Англия, изнася лекции и води работни групи за друидството в Обединеното кралство, Европа и САЩ. Той е автор на няколко книги, сред които „Друидският път“, „Елементите на друидската традиция“, „Друидски животински оракул“ в съавторство със Стефани Кар-Гом, и е редактор на „Книга на друидството“ и „Друидски ренесанс“. Има съвместна книга с известния френски моден дизайнер Пако Рабан, който се интересува и от спиритуализъм.

Един от поводите за настоящото му посещение у нас е новата му книга „Друидски мистерии“, издадена на български език от издателство „Изток – Запад“. Филип Кар-Гом вече е познат на българския читател с книгата „Завръщането на друидите“, която се появи на пазара през 1999 г. от издателство „Шамбала“.
„Друидски мистерии“ е първата книга на Филип Кар-Гом за последните 15 години. „Идеята ми е да направя един общ поглед върху друидизма, но и да представя някои от основните идеи, които биха могли да грабнат хората, докато четат“, казва авторът. Той представя и няколко практически упражнения, които ще позволят на хората да почувстват това, за което четат и да разберат как стоят нещата в действителност.

Кар-Гом е създател на „Вечното търсене“- уникален курс по житейска алхимия в шест части. От 15-годишен Филип Кар-Гом е учил при бившия водач на друидите – Филип Рос Никълс (Нуин). След като е взел степен по психология, Нуин се обучавал по метода на психосинтеза, на психотерапия за възрастни и игрова терапия за деца. Има четири деца и внук.

ИНТЕРВЮ С ФИЛИП КАР-ГОМ

– Какво Ви връща за 14-и пореден път в България, освен премиерата на новата Ви книга на български?

Художникът Любен Диманов е първият българин, с когото се запознах. Срещата ни стана в Париж. Станахме приятели, по-късно уредихме негова изложба в Лондон. Любен има къща в Панчерево и тя се превърна в мястото, където аз след това срещнах много български приятели. Все още не съм плувал с лодка в езерото Панчерево, но съм прекарал много време в Рила и Витоша.

– Колко членове има Ордена на бардовете, оватите и друидите, каква част от тях са българи?

Ние сме общо 8000 души в целия сват, като най-много са членовете ни в Великобритания и САЩ.
От България имаме само петима членове. Засега проблемът е в езика, тъй като нашата литература се разпространява само на английски, френски, немски и датски. Наскоро издадохме „Вечното търсене“ на чешки, руски и полски, в момента се работи по превода на български.

– Що за хора за тези пет човека от България?

Те не са известни, но са интелигентни.

Без да използвам славата като критерий за нашите членове, ще Ви кажа, че в световен мащаб в Ордена членуват различни хора. Има професор по история в университета в Бристол, музиканти от „Афрокелтс“ и от „Би джийс“, но и фермери, които не са достатъчно образовани. Има вярващи и невярващи.

– Събират ли се на едно място всички членове на Ордена?

За всяка страна се прави отделна среща. В Англия се организират четири лагера годишно, в Германия и Холандия – по един. Но много често на тези срещи пристигат членове от цял свят. Така става и на двете големи партита, които се организират в Гластънбъри.

– Как се става член на Ордена?

Много просто. Прочиташ нашия курс от книга или компактдиск, или просто сърфираш в интернет, където имаме сайт. Ако идеята ти хареса ставаш член. А идеята е да са покаже как догматичната религиозна система създава страдание на света. Искаме хората да бъдат обединени от духовността, от красотата на природата, чувството за общност.

– На това ли учите Вашите последователи?

Да. За основа на нашето учение се използва някоя от старите уелски легенди. Тя се развива в дълбочина, разкривайки тайните на друидите, тя става посредник за предаване на знания.

– Как се запознахте с Филип Рос Никълс (Нуин), как бихте представили неговата личност на хора, които не го познават?

Когато бях на 11 години срещнах човек, който беше по-голям от мен с 50 години. Той беше легенда и беше най-възрастния вожд на друидите. Той беше много добър и умен, и най-важното – не се държеше като гуру, който иска да ме плени и очарова. Той беше просто обикновен човек, който се интересува от друидизма.

– Как се възраждат и практикуват келтските обичаи и традиции сега?

Големият въпрос е как тези традиции могат да бъдат полезни на хората сега, в 21-и век, когато всичко това звучи толкова старо и далечно. Истината е, че друидизмът винаги се е възраждал като някакъв естествен свят.

Ние имаме вдъхновението от миналото и от неговите легенди, но друидизмът като духовен път е нещо относително ново, особено в последните 40 години. В тази точка се пресичат идеите на науки като социология, митология, история и религия. /Даниел Димитров/

/ХТ/

About Даниел Димитров

Check Also

„Антистатик“: Конкурсното начало е отживелица

Вили Прагер е сред основателите на „Антистатик“. Историята на международния фестивал започва през 2008 г. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!